Feanster Music Night tikt af met jamsessie

“Tik jij af?” De toetsenist kijkt naar de drummer en vier tellen later klinkt het intro van de vierde editie van de Feanster Music Night. Vorige week waren de muzikanten van het muziekspektakel voor de eerste keer samen voor een jamsessie, om kennis te maken met elkaar en de muziekstukken, toonhoogten op elkaar aan te laten sluiten en uit te vinden welke instrumenten wel en niet bij elkaar klinken.

“Het wordt weer een ijzersterk intro!”, glundert toetsenist en mede-organisator Johan Timersma die alweer staat te popelen om muziek te maken. Aan het uitzoeken van een spetterend begin- en eindnummer wordt iedere keer veel aandacht besteed, en ook voor deze editie zijn deze al vastgesteld. “De rest komt dan bijna vanzelf, het moet een beetje passen tussen deze twee liedjes.”

“It klinkt moai, dy backing vocals”, oordeelt Oebele Visser de twee dames die de vaste FMN-band dit jaar voor het eerst komen versterken. De Feanster Music Night is een meezingfestival waarbij populaire muziek wordt begeleid op kerkorgel of vleugel in combinatie met gitaarmuziek en slagwerk. De formule van samen luisteren, samen zingen en swingen staat hierbij centraal.

Her en der liggen wat kabeltjes verspreid in de oefenruimte, verschillende instrumenten klinken gezellig doorelkaar om de juiste toonhoogte te vinden. Van een aantal muzieknummers die de zevenkoppige band zaterdag 5 oktober live gaat begeleiden, wordt alvast gecheckt hoe het klinkt. “Der moat wol swing yn sitte”, zo zijn de muzikanten het met elkaar eens.

Van een bekende tophit uit de jaren tachtig moet meerdere malen een herstart worden gemaakt voordat alle artiesten het ritme te pakken hebben. “Wy binne ek gjin toppers wend”, grapt een van de gitaristen maar hij wordt met een glimlach terechtgewezen door muzikaal begeleider Dries Woudstra: “Nee, mar sa moat it wol klinke!” De eerste repetitie loopt, de muzikanten hebben er zin in. 

Scroll naar boven